täällä ei ole mitään nähtävää (toistaiseksi)
odotellessa voit vaikka lueskella noita:
Nebula ADSL päiväkirja (20.8.2003-30.11.2012)
Saunalahti ADSL päiväkirja (20.1.2003-20.8.2003)
Elisa ADSL Premium päiväkirja (5.5.2000-20.1.2003)
tai ihmetellä IP-osoitettasi (myös IPv6)
tai vaikka pelata aikaa tappavaa, laadukasta ankka.com ah.fi LARP-peliä

Pikavalinnat:

Lupauksia ja lisää lupauksia
Elisan kämmäilyjä & asennus
"Hyvinhän tämä toimii"
Kolumbus pois
Elisalla & Jippiillä ongelmia
Kaikki toimii (lisätty 18.2.2001)
Suuri katko (lisätty 5.4.2001)
Elisa katkoo (lisätty 5.11.2001)
Elisa katkoo lisää (lisätty 6.11.2001)
Netsonicille kilpailua (lisätty 22.11.2001)
Multifi ei toimi (lisätty 18.7.2002)
Multifi toimii sittenkin (lisätty 28.8.2002)
Elisa ADSL Premium -> Jippii ADSL+ (lisätty 27.11.2002)
Elisa on kylmä.. (lisätty 20.1.2003)

Lupauksia ja lisää lupauksia

Vuoden 1999 alusta asti olen kysellyt koska ADSL-liittymän saa tännepäin. 1999 helmikuussa kuulin ilouutisen: Lokakuussa alettaisiin tarjoamaan myös tänne, Kirkkonummelle ADSL-liittymää. Syyskuun lopussa rupesin kyselemään tarkempaa ajankohtaa asennukselle. Liittymää ei HPY-sedän mukaan saa tänne ennen 2000 kevättä. No ei muuta kun kevättä odotttelemaan. 2000 helmikuussa kyselin koska saisi tännepäin. Suorastaan yllätyin kun sanoivat että jo maaliskuun loppuun meneessä ovat saaneet jopa toimitettua sen minulle. Noh, paperit Elisalle ja liittymää odottelemaan. Maaliskuun lopulla alkoi ihmetyttämään taas kun ei mistään kuulu eikä näy mitään liittymästä, yhteyttä Elisa-setään ja "teknisten ongelmien" takia toimitus siirtyy Huhtikuun puoliväliin. Huhtikuun puolivälissä kolahti postiluukusta tilausvahvistus paperit. Arvioitu toimitusaika oli n. 3 viikkoa. Tilausvahvistukseen oli varmuuden vuoksi kirjoitettu tilaukseni kahteen kertaan, jos en vaikka huomaisi ensimmäistä.


Elisan kämmäilyjä & asennus

Tilausvahvistukseen toimituspäiväksi oli sanottu "Viikko X 2000". Odotin innolla joka päivä kyseisellä viikolla puhelinsoittoa Elisan asentajasedältä. Keskiviikkona kyllästyin odottamiseen ja kysyin milloin oikein ajattelivat vihdoin tulla asentamaan ADSL-liittymäni. Elisa-tädin mukaan olivat hukanneet jotain? :) Täti sanoi ottavansa yhteyttä johonkin asentajaan, ja pyytää häntä soittamaan minulle. 10 minuutin kuluttua puhelin jo soikin, ja Elisa-setä sanoi että huomenna olisi 12:00 jälkeen aikaa. Odottamaan huomista sitten.. En ollut paikalla itse kun asennus tapahtui, joten en siitä sitten voi kertoa sen enempää. Kotiin saavuttua ihmettelin hetken asetuksia ja menin maailmakuuluun WebLogin(TM) avaamaan yhteyden. Yhteys alkoi heti pelaamaan, ensimmäinen ongelma oli ulkoisen IP-osoitteeen selvittäminen Kolumbuksella, palautti nimittäin sisäisen(TM) IP-osoitteen kun hostnamella kyseli :)


"Hyvinhän tämä toimii"

Tässä vaiheessa Elisa oli saanut ADSL-ongelmansa kuriin, eikä katkoja ollut yhtään. Kesäkuun alussa matkoille toivoen "älä katkea". Heinäkuun alussa alkoivat ongelmat. Yhteys putosi muutaman kerran saman päivän sisällä. Sitten taas muutama viikko täysin ongelmatonta menoa, ja taas yhteys putoilee. Kolumbuksella on muuten dynaamiset IP-osoitteet joten IP-osoite vaihtuu vähänväliä, ei suinkaan joka katkolla kuten luulin joskus. Ongelmat ilmeisesti johtuivat Kolumbuksesta, koska muilla asiakkailla (Sonera&Netsonic) yhteydet olivat pysyneet katkojen yli päällä. Elokuun aikana alkoivat kolumbuksen yhteydet ulkomaille pätkiä niin pahasti että sanoin "heihei" ja vaihdoin Netsoniciin


Kolumbus pois

Nyt on sitten vaihettu Netsoniciin. Ongelmia ei ole ollut yhtään. Yhteys toimii moitteettomasti niin koti kuin ulkomaillekkin. Toni Willbergin nopeustesti antaa 220/220kbps tuloksia, DSLreportsin nopeustesti antaa 219/219kbps arvoja (jenkeistä)


Pätkintää

Elisalla on jotain ongelmia portin 9903 kanssa. Yhteys on pätkinyt lähes viikoittain joulukuusta asti. Jippiilläkin on ollut ongelmia yhteyksiensä kanssa ja yhteys on pätkinyt usein, ei kuitenkaan portista saakka niinkuin Elisan tapauksissa. Vikailmoituksia Elisan vikailmoituspalveluhuuhaaseen (09 10019) on kertynyt jo useita kymmeniä. Sanoivatpa muutama päivä sitten että onpas minulla ollut paljon vikaa ADSL kanssa. Elisan viat korjataan toivottavasti pian. Netsonic taas saa uuden kaistantarjoajan helmikuun aikana ja yhteydet pitäisi siltä osin ruveta toimimaan hyvin.


Kaikki toimii

18.2. Yhteys on toiminut nyt 2 viikkoa putkeen ilman minkäänlaista katkeamista, ainakaan kotimaahan. Lisäksi Elisa nostaa 256/256 ADSL nopeudet 512/256ksi. Arvioin oman liittymäni muuttoajan, ja se on 1.3.2003. Hyvä jos yhteys toimii vielä toiset 2 viikkoa samaan tapaan :)


Iso katko

5.4.2001 klo 21:52 lähtien:
Yhteys on ollut poikki, jonotin 20min Elisa-tädin Kuumalle Linjalle (huoltopalveluun) ja sanoivat että saattaa mennä viikonlopun yli. ha-ha, nytpä ruvetaan vaatimaan hyvitystä kuukausimaksuista, ei tämmönen peli vetele. Kun porttiin koittaa kirjautua sisää, tulee vastaukseksi "SGG Server not responding". Loistavaa toimintaa elisalta! Kello on 22:40 tätä kirjoittaessa, porttiin ei pääse vieläkään. Windowsiin ei suostu asentumaan dialup joten Internetttiin pääseminen tuottaa ongelmia, loistavaa toimintaa myös micropehmeältä!

22:46-22:51
Yhteys siis oli poikki n. 50minuuttia äsken, sitten yhteys toimi 5 minuuttia ja meni uudelleen poikki, kello on nyt 22:54 tätä kirjoittaessa.

23:03-23:07
Yhteys toimi jälleen 5 minuuttia ja meni uudelleen poikki, kello on nyt 23:10 tätä kirjoittaessa.

23:11-23:16
Yhteys toimi jälleen 5 minuuttia ja meni uudelleen poikki, kello on nyt 23:15 tätä kirjoittaessa.

23:19-23:21
Yhteys toimi JOPA 2 minuuttia ja meni uudelleen poikki, kello on nyt 23:23 tätä kirjoittaessa.

23:25-23:34
Yhteys toimi JOPA 9 minuuttia ja meni uudelleen poikki, kello on nyt 23:35 tätä kirjoittaessa.

23:37-23:56
Yhteys toimi JOPA 19 minuuttia ja meni uudelleen poikki, kello on nyt 23:58 tätä kirjoittaessa.
Nyt painun nukkumaan, jos pätkintää jatkuu vielä aamulla niin soittelenpa Elisa-tädin Kuumalle Linjalle taas.

6.4.2001 8:37
Yhteys on nyt toiminuyt hyvin 23:59 lähtien.


Elisa katkoo

5.11.2001 19:42
Elisan päästä yhteys on pätkinyt nyt yli vuoden ajan kuukausittain, lähetin tänään 'suorat sanat' Elisa ADSL (en tiedä onko enään nykyään) tuotepäällikölle Sami Vainionpäälle. Tämänpäiväisen katkon jälkeen meni tosiaankin hermot tähän katkomiseen, minä kun todella vaadin 24h/7d yhteydeltä sitä että se todella toimii 24h/7d eikä pätki ~20 päivän välein. En suosittele liittymää kenellekään joka asuu Kirkkonummen alueella. Toivottavasti tämänpäiväinen viestini todellakin meni perille.

Kirjoitin vuosi sitten samasta aiheesta Samille, mutta asialle ei todellakaan tehty muuta kuin 'kyllä sielä joku on poikki, no can do', toivottavasti asia otetaan nyt vakavasti ja katkoille oikeasti tehdään jotain

Muuta positiivista en voi Elisan ADSL:tä sanoa, kuin mahdollisuus vaihtaa Internetoperaattoria. Netsonic on todellakin hoitanut asiansa kunnolla, heidän palveluistaan ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Viime helmikuun Jippii-ongelmien jälkeen katkoja ei ole ollut lähes yhtäkään, pystyisipä Elisa myös samaan...


Elisa katkoo lisää

6.11.2001 12:34
Elisa-setä soitteli aamulla ja kysyi toimiiko jo. Otin puheenaiheeksi edellisen viestin sekä Vainionpäälle lähettämäni viestin sisällön. Setä lupasi tehdä asialle jotain jos katkoksia edelleen jatkuu

No, 4h soiton jälkeen Internetti meni ~11 minuutiksi poikki ja tein taas vaihteeksi vikailmoituksen. Saa nähdä tekeekö setä mitään. Oma veikkaukseni on, että mitään ei todellakaan tule tapahtumaan.


Netsonicille kilpailua

22.11.2001 16:32
Pitkään ainoana ollut kiinteän IP:n tarjoaja Netsonic on saanut kilpalua Elisa ADSL verkkoon. Elisan verkkoon on ruvennut Internet-palveluja tarjoamaan Multi Finland. Multi tarjoaa Netsonicin sijaan 62 euron kertamaksulla viittä (5) kiinteää IP-osoitetta. Netsonicilla ei todellakaan olisi varaa tehdä mitään virheitä nyt kun kilpailua on. Netsonicin yhteydet on ollut nyt jo puoli tuntia poikki tätä kirjoittaessa, joten valinta ISP:stä ei todellakaan liene ainakaan minulle vaikea.


Multifi ei toimi

18.7.2002 17:42
Muutaman kuukauden aluksi hyvin toiminut multifi on laskenut palvelutasonsa pietarsaari-tasolle. Yhteys on poikki kerran päivässä, vasteajat ovat 50ms suomeen (ulkomaille vähän lisää) joten guagettaminen jne ei oikein innosta. Rupesi jo siinä vaiheessa kaduttamaan vaihto Netsonicista multiin, kun tuli Pitkä Katkos ja rupesivat reitittämään asiakkaat lapin kautta (+30ms vasteaikaan). Jos tämän olisi tiennyt niin en olisi ikimaailmassa vaihtanut Netsonicista mihinkään, olisi vain pitänyt uskoa ne pietarsaarelaisten varoitukset puljusta.

Noin puoli vuotta tätä ala-arvoista palvelutasoa katsoneena tänään vihdoin kyllästyin tähän, ja rupesin etsimään uutta ISP:tä. Kiikarissa olisi Jippii ADSL+ tai Netsonic prolink, eipähän tarvisi enää elisan weblogin-nat viritysten kanssa taistella. Mikäli Netsonicin palvelu on yhtä loistavaa kuin se oli Elisan verkossa, voisi prolink olla loistava vaihtoehto. Netsonicista ei ollut mitään pahaa sanottavaa (paitsi ehkä helpdeskin viive, n. vuosi ;), multifistä tällähetkellä ei ole sanaakaan hyvää sanottavaa. Valinta multifi->Netsonic ei liene kovinkaan vaikea päätös nyt. Netsonicia voin lämpimästi suositella kaikille Elisa ADSL premium -asiakkaille.

Elisa taas on nykyään parantanut tapojaan, 2 kuukautta pysyy yleensä kerralla pystyssä yhteys, nyt taas toivoo että pystyisipä isp samaan, kun vuosi sitten toivoi että pystyisipä Elisa samaan ;)

Kirjoitin kesäkuussa nyyssiartikkelin asiasta.


Multifi toimii sittenkin

28.8.2002 19:16
Se toimii sittenkin. "lappi-ilmiön" peruivat viikko sitten, pingit taas tasoa normaali.

Netsonic prolinkissä rahastavat 25e/kk/ip joten ei ole vaikea sanoa ei. Jippiillä taas käytetään PPPoA-purkkaprotoa, jossa ainoan IP-osoitteen varastaa purkki ja purkilla sitten pitäisi yrittää natata jotain. Ei ole vaikea sanoa ei sinnekään. Eipä ole yhteys pätkinyt kuukauteen kuin 2 kertaa, joista toinen oli tiedotettu, ja toinen "lapin" peruminen. Nyt siis koko paketti on toiminut luotettavasti koko elokuun ajan.


Elisa -> Jippii

27.11.2002 03:45
Illalla tuli tilattua 1megabittinen Jippii ADSL+ kiinteällä IP:llä, miksi maksaa 4€/kk vähemmän 512k hitaammasta yhteydestä? P-jauhanta jatkuu siis Jippii ADSL "päiväkirjassa".

Mainitsemisen arvoista lienee myös että Multifillä oli yhteydet poikki muutama viikko sitten taas koko yön.

Mainittakoon vielä niille, jotka toivottomina odottavat että Elisa laskisi PREMIUM ADSLsä hintaa, tai nostaisi nopeuksia: Elisa EI ole aikeissa nostaa nopeuksia eikä laskea hintoja. Näin sain vastauksen Elisa-tädiltä kun siitä alkusyksystä kyselin.

Elisa on kylmä

20.1.2003 12:55
Irtisanominen Elisan osalta onnistui paremmin kun olisi odottanut.